vineri, 11 martie 2011

Insulele Baleare

Insulele Baleare formeaza un arhipelag, alcatuit din mai multe insule mici, cum ar fi Cabrera, si patru mai mari Mallorca, Menorca, Ibiza si Formentera, care se afla pe coasta de est a Spaniei, in bazinul marii Mediterane, formand o comunitate autonoma din Spania. Cele 5 minunate insule mai importante sunt impartite in doua grupuri: in Gimnesias (Mallorca, Menorca si Cabrera), in nord, si Pitiusas (Ibiza si Formentera), in sud-vest. Climatul lor este excelent, cu aproximativ 300 de zile insorite pe an, plajele minunate, oferta culturala bogata, ospitalitatea localnicilor nemaiintalnita in alte locuri, atmosfera cosmopolitana, toate acestea facand din Insulele Baleare una dintre destinatiile de vacanta preferate din Spania. De obicei, in Aeroportul din Palma de Mallorca exista mai multi turisiti decat pe oricare dintre aeroporturile oraselor din Spania. Cine a petrecut aici o vacanta cu siguranta vrea sa se intoarca si sunt multi care si-au ales aceste insule ca noua lor casa. Mallorca – Perla Mediteranei
In directia nord-vest de Ibiza se afla Mallorca, cea mai mare insula dintre Insulele Baleare, destinatie turistica de TOP in Europa, atragand peste 6 milioane de turisti anual. Insula are o lungime de 100 km si o latime de 75 km. Mallorca este considerata insula contrastelor, in sud-vest cu orase turistice foarte aglomerate iar in partea de nord cu frumusetiile naturii inca neatinse, cu plaje cu nisip in sud si cu munti inalti si tarm stancos in nord. Capitala insulei este Palma de Mallorca, cu o reputatie in crestere, una dintre capitalele mediteraneene exclusiviste. Claudia Schiffer, Michael Douglas, Regele Juan Carlos al Spaniei sunt doar cateva dintre celebritati care au vile sau detin alte imobiliare pe insula Mallorca. Majoritatea turistilor se indreapta spre sudul insulei, dar daca va acordati timp pentru a explora si partea nordica a insulei veti simti viata rurala originala a insulei, neatinsa inca de turismul in masa, si veti descoperii muntii care la intalnirea cu marea va ofera plaje superbe, nemaiintalnite..
Insula Menorca - Sora mai mica a insulei Mallorca
Menorca este cea mai estica insula dintre Insulele Baleare, un loc linistit si neexplorat inca de turismul in masa. Nu este locul recomandat celor carora le place agitatia. Daca cautati kilometri de plaje linistite, nepopulate de turisti, sate pescaresti linistite, orase istorice- atunci aici este locul dumneavoastra. Pe insula domina natura virgina, linistea si culorile: albastru si turcoazul de la marea omniprezenta, verdele de la vegetatia luxurianta datorita umiditatii ridicate de pe insula, albul de la casele de piatra tipice si galbenul de la Soarele auriu. Pentru ca Menorca sa-si poata conserva flora si fauna unica, in 1993 UNESCO a declarat-o rezervatie biosferica mondiala.
Insula Cabrera
Intregul arhipelag este declarat Parc national (Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera) si pentru a proteja natura, accesul pentru vizitarea insulei Cabrera este limitat, chiar si in plin sezon, aici, nu se permite accesul unui numar mai mare de 300 turisti pe zi. Insula Cabrera este cunoscuta si ca loc de detentie pentru cei 9.000 de prizonieri luati de Napoleon in timpul razboaielor sale.
Ibiza – Insula petrecerilor
Ibiza (sau Eivissia pe limba autohtona) este cea mai apropiata insula de tarmul Spaniei, la aproximativ 100 km distanta de Costa Blanca. In ciuda faptului ca are doar o lungime de 45 km si latime de 15 km in partea centrala, este considerata capitala distractiilor din Europa (Party Island). In Ibiza gasim cele mai mari si renumite cluburi si discoteci din lume (ex: Pacha, El Divino, Space, Amnesio, Es Paradis, Privilege, Eden, Heaven, Bora Bora, Zoo Project, Circoloco, Blu, Martina, etc.) , atragand atat DJ renumiti, cat si pe ascultatorii acestora. Este destinatia perfecta a entuziastilor si noncoformistilor, a celor dornici de distractii inedite. Dar daca doriti sa faceti o mica excursie va puteti rupe de aceasta atmosfera zgomotoasa si puteti pasii intr-o Ibiza mai putin cunoscuta, cu traditii, cu localitati mici, cu natura fenomenala. Aici puteti admira peisaje minunate, puteti vedea piete colorate si puteti participa la petrecerile locale adica la fiesta. Insula are peste 50 de plaje - una mai frumoasa decat alta, printre care putem mentiona: Talamanca (o plaja nisipoasa de circa 1 km situata in jurul unui golf natural;), Figueretas, Playa d'en Bossa supranumita si "Rolex Beach" (3 km de nisip fin), Santa Eulalia (o statiune linistita, perfecta pentru famisti), Es Cana (plaja cu nisip fin, cunoscuta pentru saptamanalele Piete Hippy), San Antonio Bay (una din cele mai frumoase plaje mediteraneene). Insula se afla la cateva ore de zbor din Bucuresti, dar se poate vizita si cu ajutorul ferryboat-ului din porturile spaniole din Denia, Valencia, Alicante si Barcelona, dar si din Mallorca.
Insula Formentera
Insula Formentera este cea mai mica si mai sudica insula locuita din Insulele Baleare. Este situata la sud de insula Ibiza, de care este separata printr-un canal de 3,6 km. Punctul sau cel mai apropiat de Peninsula Iberica este Denia (Alicante), la 65 km. In cadrul unei vizite pe aceasta insula se recomanda vizitarea portului San Francensc, Playa Illetas, La Mola si a plajei Mitjorn. Este considerata un adevarat paradis pentru scufundari, devenind visul scafandrilor. Plajele de aici sunt cu nisip alb. Vizitatorii Insulelor Baleare sunt informati ca din luna mai 2002 s-a introdus o taxa ecologica, pentru a combate efectele negative a turismului in masa. Va trebui sa achitati o taxa in functie de calitatea serviciilor turistice, de exemplu la un hotel cu 5* taxa poate ajunge la 2 Euro / noapte, iar in cazul cazarii in case de vacanta, case agroturistice sau turism rural aceasta taxa este de 25 centi. Exceptie fac copii sub 12 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu