luni, 21 noiembrie 2011

Cele 7 minuni ale lumii

Iata care sunt cele asa zise 7 minuni ale lumii antice, cu o mica descriere a fiecaruia, data de cei de la reader’s digest si despre care nu putem spune cu exactitate de ce sunt doar 7, caci mai sunt si altele care ar putea la fel de bine sa li se alature… dar intai sa le enumeram pe cele 7 minuni notate in cartile de istorie ca cele 7 minuni ale lumii antice si vom reveni cu alte “minuni” de seama, care dupa parerea multora ar putea lungi lista…
  • Farul din Alexandria
- Turnul cladit din piatra masina avea in varf o oglinda din bronz lustruita fin. Peste zi, farul arunca un fascicul de lumina pana departe, pe Mare Meditereana, aratand vaselor un drum fara primejdii pana in portul metropolei egiptene Alexandria. Noaptea, pe turn era aprins un foc. In timp, cutremurele si eroziunea au distrust astazi constructia.

  • Templul lui Artemis

- Grecii i-au inchinat zeitei vanatorii, Artemis, cel mai mare templu al Anchitatii, construit la Efes, pe actualul teritoriu al Turciei. In secolul VI i.Hr., cioplitorii in piatra au inaltat 127 de coloane de marmura, fiecare cu o inaltime de aproximativ 20 m, pe care se sprijinea acoperisul. Cand gotii au cucerit tara, templul a fost pradat, iar mai tarziu s-a degradat in urma mai multor cutremure.
  • Statuia lui Zeus

- Pe la 400 i.Hr., Consiliul din Olimpia a hotarat construirea unei statui inchinate celui mai important zeu al grecilor. Impodobita cu aur si pietre pretioase, statuia a fost distrusa in cutremurele din 170 i.Hr.
  • Colosul din Rhodos

- Este vorba tot de o statuie. Avea 32 m inaltime si il reprezenta pe zeul soarelui. Picioarele statuii marcau intrarea in port. Colosul a fost distrus in cutremurul din 227 i.Hr.
  • Gradinile suspendate ale Semiramidei

- Gradinile suspendate dedicate de regele Nabucodonosor II (605-562 i.Hr.) sotiei sale, Semiramida. In mijlocul desertului arid al Mesopotamiei, in capitala Babilon, regele Nabucodonosor II a creat un adevarat paradis, pentru a potoli dorul sotiei sale, Semiramida, de trandafiri infloriti si paduri inverzite. Gradinile erau dispuse in terase, pentru ca plantele sa poata atarna peste ziduri, in jos.
  • Mausoleul din Halicarnas

- Dupa moartea sotului ei, Mausol, satrapul Cariei, regina Artemisa a poruncit inaltarea unui impunator monument funerar. Constructia ridicata in secolul IV i.Hr. avea aproximativ 50 m inaltime, iar acoperisul se sprijinea pe 36 de coloane de marmura. In anul 1522, crestinii fanatici au distrus constructia pana atunci bine conservata.
  • Piramidele de la Giseh

- Mormintele faraonilor Kheops, Kherfren si Mykerinos sunt singurele dintre cele sapte minuni ale lumii care s-au pastrat pana astazi. Inca nu s-a gasit explicatia pentru modul in care au fost extrase din cariera blocurile de piatra cantarind tone, care au fost transportate pe vase pe Nil si cum au fost imbinate in constructie. Piramida lui Kheops, construita pe la 2550 i.Hr., are o inaltime de 146,5 m si este cea mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu