vineri, 11 martie 2011

Veronica Micle

Micle Veronica (22 aprilie 1850, Nasaud - 3 august 1889, Manastirea Varatec, judetul Neamt), poeta. Veronica Micle a fost al doilea copil al cizmarului Ilie Cimpeanu si al sotiei acestuia, Ana. La nastere a primit numele mamei, Ana. În 1849, dupa moartea sotului, Ana Cimpeanu a trecut in Moldova, stabilindu-se in 1850 la Targu Neamt. De aici, in 1853, pleaca la Iasi.
Studii
Scoala primara (timp in care isi schimba numele din Ana in Veronica) si Scoala Centrala de Fete din Iasi, pe care o absolva in 1863. Un an mai tarziu se casatoreste cu Stefan Micle - profesor la Universitatea din Iasi. A avut doua fete: Virginia, poeta, casatorita cu Ed. Gruber, si Valeria, cantareata de opera, sub pseudonimul artistic Hilda. În 1872, la Viena, il cunoaste pe M. Eminescu, de care se va atasa printr-o afectiune ce ii va marca in chip dureros existenta. Stefan Micle moare in 1879, lasand-o intr-o situatie materiala destul de grea. În 1887 se muta la Bucuresti, incercand sa-l sprijine sufleteste pe Eminescu. Dupa moartea poetului, in 1889, se retrage la Manastirea Varatec, unde alcatuieste un album intitulat Dragoste si Poezie, in care a transcris versuri proprii sau unele din poeziile lui Eminescu, ce i-au fost dedicate, insotindu-le de comentarii. Veronica Micle moare in acelasi an si este inmormantata in incinta acestei asezari monahale.
Veronica Micle in literatura
În literatura, Veronica Micle a debutat in Noul curier roman (NCR), in 1872, cu doua schite, de factura romantioasa, aparute sub pseudonimul Corina. Versurile, influentate de Eminescu, le-a publicat in Columna lui Traian, in 1874, iar din anul urmator, in Convorbiri literare. A mai colaborat la Familia (din 1879), la Revista noua si Revista literara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu