Reteaua de rauri are forma radiala, 98% dintre rauri izvorand din Muntii Carpati si varsandu-se, direct sau prin intermediul altor rauri, in Dunare. Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa (2860 km), din care 1075 km pe teritoriul Romaniei, se varsa in Marea Neagra prin trei brate (Chilia, Sulina, Sfantu Gheorghe), care formeaza o delta. Principalele rauri sunt: Mures (761 km pe teritoriul Romaniei), Prut (742 km pe teritoriul Romaniei), Olt (615 km), Siret (559 km pe teritoriul Romaniei), Ialomita (417 km).
Oltul este unul din cele mai importante rauri din Romania. Izvoraste din muntii Hasmasul Mare, in Carpatii Orientali. Curge prin judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Teleorman. Principalele orase prin care trece sunt: Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Fagaras, Ramnicu Valcea si Slatina. Oltul se varsa in Dunare langa Turnu Magurele.Altitudinea la izvor este de 1.440 m deasupra nivelului marii, iar la varsare, deasupra nivelului marii. Bazin hidrografic: 24.050 km?. Afluenti: Barsa, Cibin, Raul Negru, Ghimbasel.
Oltul dreneaza Depresiunea Ciuc, pe care o paraseste prin defileul de la Tusnad, patrunde in Depresiunea Brasovului unde primeste pe stanga Raul Negru, cu Tarlungul, Ghimbaselul cu Timisul, Barsa cu Raul Turcului, trece prin Depresiunea Baraolt, defileul de la Racos din Muntii Persani, patrunde in Depresiunea Colinara a Transilvaniei, primind pe stanga din Muntii Fagaras rauri scurte cu debit bogat (Sercaia, Sambata, Cartisoara, etc.), apoi pe dreapta Cibinul cu Hartibaciu si Sadu, dupa care Oltul intra intr-un sector de vale transversala, trece prin Defileul Turnu-Rosu, Depresiunea Lovistei, unde primeste pe dreapta Lotru, Defileul Cozia, apoi prin Subcarpatii Getici, unde primeste raurile: Luncavatul, pe dreapta, si Topologul, pe stanga, trece prin Podisul Getic primind pe dreapta oltetul, trece prin Campia Romana si se varsa in Dunare langa Turnu-Magurele.
Pe Olt s-au construit si urmeaza sa se finalizeze un numar mare de lacuri de acumulare cu hidrocentrale, din aval de orasul Fagaras din Depresiunea Fagarasului pana la varsare in Dunare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu