joi, 8 decembrie 2011

Piramida lui Keops

Piramida lui Keops este una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice si se afla pe platoul de la Gizeh, in Egipt, la 25 km de Cairo.
Marea piramida de la Gizeh, cu laturi de 230 de metri, construita din 2.300.000 blocuri de piatra, fiecare de peste 2 tone, imbinate cu precizie si atingand o inaltime de 138 de metri ( avea 146 metri la inceput), este unica, uriasa, si se inalta in plin desert. Nu exista niciun document din perioada in care a fost construita.
Forma sa piramidala primeste si concentreaza o anumita energie, facand-o capabila sa influenteze psihicul uman (iar stirile despre indivizi, ale caror suflete paraseau trupurile, era ceva obisnuit).
Vechii egipteni credeau in viata de apoi, in care sufletul se intorcea in trup. Daca sufletul nu gasea trupul pe care il parasise, se ascundea intr-un fes, pana cand o persoana, care nu banuia nimic, si-l punea pe cap. Din cauza acestei credinte, egiptenii pastrau trupurile celor morti infasurate in panza. Cadavrele erau coborate in morminte, impreuna cu obiectele de care aveau nevoie in calatoria spre viata de apoi.
Cu timpul, designul mormintelor a devenit mai complex, dat fiind ca faraonii experimentau diverse forme – dreptunghiuri, sfere, ranch-uri cu nivele diferite. In cele din urma, faraonul Dozier, din cea de-a treia dinastie, s-a oprit asupra formei piramidale. Urmasul lui Dozier, Snerfu, a incercat sa imbogateasca designul lui Dozier, construind o uriasa piramida rasturnata. Constructia s-a prabusit sub propria greutate si a ucis 180 000 de lucratori. Confruntat cu interminabile procese pentru datorii astronomice, Snerfu i-a implorat pe dregatori sa-l lase sa petreaca eternitatea intr-un colt al mormantului, promitand sa nu faca nici un fel de zgomot si nici un fel de murdarie. Fiul lui Snerfu, Keops ( Cheops sau Khufu), inspirit de inventivitatea tatalui sau, dar avand grija sau nu-i repete greseala, a poruncit inaltarea uriasei Piramide dinGiza.
Exista trei teorii despre construirea Piramidei lui Keops:
Teoria sclavilor: Promitandu-le reincarnarea, faraonul Keops a putut convinge sute de mii de oameni sa munceasca, cu salarii de mizerie, ca sclavi temporari. Timp 20 de ani, aceasta masiva forta de munca a taiat, transportat si aranjat blocurile de piatra, in timp ce Keops lucra cu decoratorii, hotarandu-se asupra culorilor interioare, tesaturilor si accesoriilor.
Teoria levitatiei: Se crede ca preotii egipteni erau inzestrati cu darul de a face obiectele sa pluteasca in aer. Acest dar s-a pierdut de-a lungul anilor si singura dovada a existentei lui apare in scrierile scribului celei de-a saptea dinastii, Omar Rasfatatul, care povesteste: ,,S-a spus ca preotii au fost cei care au ridicat si au asezat enormele blocuri de piatra la locul lor”. Initiatorul acestei teorii, dr. Hoag Rodgers, a incercat sa demonstreze puterea levitatiei asupra piramidei, in 1909, insa nu a reusit.
Teoria extraterestilor: Datorita tehnicilor avansate de constructie, cunostintelor de matematica si anvergurii proiectului, numerosi savanti i-au indicat pe extraterestri drept constructori ai Marii Piramide. Potrivit teoriei, acesti extraterestri au aterizat in Egipt pentru a se bucura de vreme si a se incalzi putin la soare. Au construit Marea Piramida pentru a le servi cavilala marginea apei, unde sa-si poata pune costumele de baie si  sa scape de soarele prea puternic. Uriase halate de baie, ochelari de soare, tot felul de jucarii plutitoare, dezgropate de sub Marea Piramida, par sa confirme aceasta teorie.
Piramida lui Keops acopera o suprafata de 54 000 mp, dar, in toata aceasta enorma constructie nu exista decat o singura magazie, nu exista nici cel mai mic spatiu pentru o baie, nici o mansarda, nici un garaj, doar un subsol neinsemnat.
De asemenea, este foarte ciudat ca dupa inaltarea acestui monument funerar, Keops nu a putut fi gasit inauntru. Exista doua posibilitati – ori a murit in timp ce era plecat din oras, ori nu a murit niciodata. Exista o legenda egipteana despre un faraon care si-a castigat nemurirea, imprumutand o haina unui vrajitor. E foarte posibil ca acest faraon sa fi fost chiar Keops.
Legenda spune ca Napoleon a vizitat Piramida lui Keops si si-a petrecut noaptea in dormitorul faraonului. Cand a aparut din nou dimineata, era palid si zdruncinat de tot, un consilier l-a intrebat ce s-a intamplat si Napoleon i-a raspuns: ,,Am primit vizita unui duh care m-a umplut de vanatai si m-a acuzat ca port pantofi cu toc inalt”.
Sute de astfel de incidente au fost semnalate pana acum, turistii sunt uluiti cand isi developeaza filmele acasa si vad, in loc de Piramida lui Keops, familia lui Elvis Presley in ajun de Anul Nou etc.
Piramida lui Keops nu este pe deplin inteleasa si are puteri ce pot fi imprevizibile si incontrolabile. Este cunoscuta experienta lui Leo Fecklburg, care nespunand nimanui, a petrecut sase saptamani in interiorul unui model de piramida, cu un morman de note de plata, sperand ca acestea sa fie achitate in mod misterios, dar, in loc de asta, s-a trezit in Muzeul Britanic declarat drept obiect de ceramica precolumbiana.
Geograful grec Strobe scria despre Piramida lui Keops: ,,arata ca o constructie cazuta din Rai…construita fara ajutorul mainilor omenesti”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu