vineri, 11 martie 2011

Platina

Platina (simbol Pl) a fost acceptata ca metal pretios numai dupa a doua jumatate a secolului 19 si are luciu si culoarea alba. Este rar si mai greu decat orice metal pretios si se considera a fi mai pretios decat aurul. Platina este deseori folosita pentru a fixa cele mai valoroase pietre, pentru a se realiza astfel cele mai rafinate bijuteri. Platina tine cel mai sigur pietrele pretioase, deoarece taria si culoarea sa neutra sporeste stralucirea si profunzimea diamantelor si a pietrelor pretioase. Datorita densitatii si greutatii sale, se poate remarca o diferenta intre platina si alte metale pretioase.
Platina pentru a fi recunoscuta nu se marcheaza cu insemnul 'karat'. In Statele Unite se marcheaza cu PT sau PLAT. In Europa, platina se recunoaste dupa urmatoarele marcaje: 950 sau PT950.
Pentru ca platina este cel mai pur metal, rar provoaca reactii alergice. Exista un interes crescand in ceea ce priveste bijuteriile de platina in toata lumea, verighetele fiind cea mai bine vanduta categorie. In grupa platinei, sunt incluse 6 metale asemanatoare: platina, paladiu, rodiu, ruteniu, iridiu si osmiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu